• יואב לייבוביץ

תזונה נכונה🍎🍇🍚🍲🍝🍫

אפשר להגיד שהתפוצצנו ממדריכים לתזונה נכונה. פעם מותר ככה ופעם אסור, פעם ממליצים משהו אחד ואחרי חצי שנה הוא הופך להיות מוקצה. באופן כללי התעסקות באכילה יכולה להיות מאוד רגישה ומסרבלת - מכיוון שזה נושא שאנחנו מתמודדות איתו על בסיס יומיומי והוא רווי ידע לא מדוייק שלא בהכרח תומך בנו.

מכיוון שזה נושא כלכך גדוש, עמוס ומלא סתירות - השתדלנו לאסוף כאן כמה קווים מנחים כלליים שלא נכנסים לתוך הצלחת ומה יש בה - אלא מתעסקים בגישה הכללית שלנו למזון וכיצד הוא ישרת אותנו טוב יותר.

🍴נתחיל מהנקודה הראשונה והלא מאוד מובנת מאליה - אוכל נועד להזין אותנו. הגוף שלנו זקוק לאנרגיה כדי לפעול, וכדי לפעול טוב - עלינו להזין אותו באנרגיה איכותית וטובה. אוכל הוא לא כלי לנופף במעמד, או להראות כמה אני שווה, הוא לא כלי להשיג אושר בצורות של דימויי גוף כאלה ואחרים - אוכל הוא אנרגיה שתפעיל את הגוף שלנו - וככל שהיא תהיה טובה יותר כך הגוף שלנו יפעל יותר טוב.

היוגה מדמה את הנושא הזה לאומנות אחזקת האש. נדמה את מערכת העיכול שלנו למדורה, כשהמטרה שלנו היא להחזיק אותה בוערת לא חזק מידי ולא חלש מידי לאורך זמן. לשם כך לא נכניס יותר מידי חומר בערה - כי אז האש תהיה חזקה מידי, ולא נכניס מעט מידי חומר בערה - כי אז המדורה תלך ותדעך. נרצה להכניס חומר בערה טוב, שלא נשרף מהר מידי, שמחזיק לאורך זמן, בקשב ובהתאם למצב המדורה. מנקודת המבט הזו - אספנו כמה הצעות שעשויות לשפר את הרגלי התזונה שלכם אם אתם חפצים בכך:]

🍴בבוקר - כדאי לא להכניס מזון מיד כשקמים - אלא דווקא להתחיל עם מים פושרים ולימון סחוט או פרי - זה קל לעיקול ועוזר למערכת להתעורר בקצב שלה.

🍴בערב - נסו לא לאכול כשלוש שעות לפני השינה - כך תזכו בשינה יותר קלה ורצופה. בשעות הלילה הגוף רדום והמערכות מתפקדות יותר לאט. אכילה סמוכה לשינה מכבידה על המערכת ומקשה על תהליכי העיכול וההרדמות.

🍴מיקוד - נסו לא לשלב שום דבר בזמן האכילה. לא מסכים, ולא ספרים... כלומר - להיות במיקוד אך ורק בפעולת הלעיסה, הבליעה והטעמים בפה. ככה תוכלו להיות בתשומת לב לתחושת השובע שמגיעה כ20 דק' לאחר תחילת האכילה.

🍴לא להתפוצץ - אנחנו (וגם הרמב"ם!) ממליצות לא לאכול עד שמתפוצצות, אלא עד 80% מתחושת השובע המוחלט. בדרך כלל קצת אחרי שמסיימים את הארוחה מגלים שהשובע מגיע, פשוט לוקח לו זמן, אז עדיף לא להעמיס עד אפס מקום ואז להתפוצץ.

🍴ארוחות- עוד טיפ מהרמב"ם (מה הוא קשור עכשיו אנחנו בעולם היוגה טוב בסדר) - לאכול בבוקר כמו מלך/ה, בצהרים כמו נסיך/ה ובערב כמו קבצן/ית. כלומר - להתחיל את היום בהרבה מזון שיפעיל וימלא את הגוף במהלך שעות הפעילות שלו - וככל שמתקרבים לסוף היום לצמצם את הארוחות שכן הוצאת האנרגיה הולכת ויורדת. זה לא מאוד תואם את אורח החיים שלנו בדרך כלל, אבל זו נקודה ששווה לזכור ובזמנים שמתאפשר לקיים אותה.

🍴ארוחות 2# - ממליצות גם לשמור על ארוחות יחסית סדירות אחת לכמה שעות - לא להחזיק יותר מידי זמן בלי לאכול ולא לאכול יותר מידי צפוף. שעות יחסית קבועות של ארוחות מיום ליום עוזרות לגוף להסדיר את תהליכי העיכול שלו ומסייעות למערכת לפעול בצורה חלקה יותר.

🍴קנו מוצרים בצורתם הטבעית - הולכים לסופר למלא את המקרר באוכל לשבוע הקרוב? נסו למלא את העגלה במוצרי בסיס שנמצאים במצב הטבעי שלהם. במקום לקנות עגבניות בקופסת שימורים, קנו עגבניות טריות. במקום קורנפלקס, קנו קווקר. במקום ירקות קפואים, קנו את הירקות שיש בעונה. בצרכנות כזאת האוכל שאנחנו קונים הופך להיות בריא יותר, מקיים יותר את הסביבה (למוצרים כאלה יש פחות אריזות) ואפילו זול יותר. הערך האנרגטי של מזון שלא עובד הוא גבוה יותר ועל כן מזין יותר וממלא את הגוף ביותר אנרגיה מועילה ואיכותית! 🍴אכלו עונתי - התרגלנו לחיים בהם כל המוצרים זמינים לנו כל השנה, וכשחושבים על זה - זה לא מאוד הגיוני. פירות וירקות שעוברים תהליכים של שימור או הקפאה כדי שיהיו נגישים במשך כל השנה הם איכותיים פחות. זה דורש וויתור על מוצרים מסויימים בחלקים שונים של השנה אבל זה משתלם וכדאי:] 🍴צרכו מקומי - ככל שהמזון מיוצר קרוב אליכם הביתה כך הוא איכותי יותר - סביר להניח שהוא לא מלא בחומרים משמרים ושהוא יוצר לאחרונה ולא ישב ימים במחסנים. ככל שהירק סמוך יותר לזמן קטיפתו כך הוא עשיר ומזין יותר. זה גם הרגל שמועיל מאוד לסביבה ולכדור הארץ - מצמצם תחבורה ושינוע ותומך בעסקים קטנים ומקומיים.

🍴הכרת תודה (!) - אחד הדברים שאנחנו ממליצות מהניסיון שלנו לאחרונה הוא לשים כוונה והכרת תודה לפני שמתחילים לאכול. זה מעורר את המודעות לגבי השפע שאנחנו זוכים לו והזכות שיש לנו בזמן איכות משותף סביב האוכל. 🍴כמובן שאלו המלצות ולא חוקים, וכל אחת ואחד מוזמנים לבחון ולבדוק מה התנאים הטובים ביותר מבחינתה.

🍴כמובן גם שאורח החיים שלנו לא תמיד מאפשר לנו לפעול בדרך האופטימאלית. עבודה, משפחה, אירועים לא צפויים כאלה ואחרים - לא תמיד יאפשרו לנו לדאוג לארוחות חמות וטריות ולאכילה מודעת ושקטה. אך המטרה היא הדרך, הניסיון והפעולות עצמן שנבצע כל פעם מחדש ולא לקיים אורח חיים מושלם בו תמיד אוכלים רק אוכל מזין - כל צעד קטן שמכניס עוד מודעות לנושא האכילה בחיינו משרת אותנו ומקדם אותנו אל עבר הזנה טובה לגוף שלנו.

🍴וכמובן שלהנות זה גם חשוב! אז אל תחמירו מידי ותנו לעצמכן להתפנק פעם ב.. כי להיות קשות עם עצמינו זה גם לא מזין ולא תומך:]


כל הזכויות שמורות © פראניה

  • Facebook - Black Circle